Forbes magazine interview with M. Mišković (in Czech)

Budoval Karlín, pomáhá Sekyrovi. Teď Mišković nabízí své know-how veřejnosti

09. 04. 2021
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter

Možností, kam investovat v oblasti realit, navzdory nekončící pandemii nezadržitelně přibývá. Nemovitostní fond, zaměřený na výjimečné projekty, nově spustila také developersko-investorská společnost Karlin Port Real Estate Milorada Miškoviče.

Jeho tým reaguje založením fondu kvalifikovaných investorů nazvaného Opportunity Real Estate Fund na rostoucí zájem lidí o ukládání úspor do tohoto druhu aktiva.

„Pipeline projektů, především v Praze, o kterých si myslíme, že se do nich vyplatí investovat, je nesmírně silná. Tak proč toho nevyužít,“ konstatuje rodák ze srbského Bělehradu, který se na pražském realitním trhu pohybuje pětadvacet let.

Podle jeho slov by fond měl těžit ze zkušeností a know-how Karlin Portu. Vlastní by mu tak měl být i specifický přístup k architektuře a urbanismu, jímž se prý ostatně vždy odlišoval od ostatních. „Naším cílem je kupovat do fondu škálu projektů jako core, core+, value add a zejména projekty developerské,“ říká padesátiletý podnikatel přezdívaný Miško.

O chod fondu se bude Mišković starat společně s Mikim Goldshteinem, spolumajitelem Karlin Port Real Estate a Daliborem Kolářem, investičním manažerem s dlouholetými zkušenostmi z londýnského City. Své portfolio plánují složit z realit ze všech oblastí vyjma logistiky. Největší zastoupení by měly mít rezidenční projekty.

Zároveň, jak už Mišković naznačil, budou zhruba polovinu fondu představovat objekty, na jejichž výstavbu bude dohlížet od samého počátku. Podmínkou je, že půjde o developerské projekty, které již disponují územním rozhodnutím.

Do konce letošního roku by zakladatelé rádi vybrali osmdesát milionů eur (přes dvě miliardy korun). Mišković ovšem díky bankovnímu financování odhaduje potenciální palební sílu okolo sumy až dvaapůlnásobně vyšší. „Fond je od začátku stavěný pro takzvané ‚big boys‘ kvalifikované investory,“ tvrdí Dalibor Kolář.

„Chceme přilákat investory, kteří hledají příležitosti, ale nejsou ochotni vzít na sebe riziko investice do jediného projektu a chtějí svou investici diverzifikovat díky participaci fondu na větším počtu různorodých projektů,“ dodává.

Na oplátku by partneři investorům rádi přinesli čisté roční zhodnocení minimálně osm procent.

Milorad Mišković je v tuzemském developmentu známou personou. V minulosti se coby jeden z partnerů společnosti Karlin Group, společně se Sergem Borensteinem a Marcem Richem, výrazně podílel na revitalizaci pražského Karlína. Ten se i díky němu z kdysi šedé a nevzhledné čtvrti proměnil v moderní a jednu z nejžádanějších částí metropole, ať už z hlediska bydlení, či pronájmu kancelářských prostor.

Po odchodu v roce 2012 založil vlastní firmu Karlin Port Real Estate, která je momentálně spojená s dvanácti projekty v Praze a jedním v Bělehradě. Podílí se i na velkolepých projektech Smíchov City a Rohan City Luďka Sekyry.

- Robert Sattler, Forbes